Založ si blog

Volajme ho Legstrong

Viete, to je tak. Ak by ste boli vrcholový cyklista a mali by ste čo i len tušenie, že väčšina vašich sokov ide na vec nelegálne, tiež by ste nebrali len Marťankov.

Hrozne nerád ho volám Armstrong. Radšej ho volám Legstrong. „Big Tex“ bol veľký fenomén. V USA ho milovali, vládla tam armstrongovská mánia, ľudia nosili náramky s jeho menom, no skrátka, príbeh neskutočný. Človek, športovec, ktorého nepoložila rakovina tretieho štádia s metastázami, sa dostal do životnej formy a začal vyhrávať na Starej dáme. Boli aj takí, ktorí hovorili, že práve šport a zdravý životný štýl mu skutočne pomohol eliminovať nádor. Armstrong nebol kráľ sypačov. Bol to kráľ cyklistov v dobe sypačov.

Keď sa vracal do profipelotónu, uzavrel zmluvu s U.S. Postal, ktorí v tom čase neboli žiadni velikáni. Ako tím absolvovali mnoho pretekov, kde „Le Boss“ chcel v prvom rade dokázať, že s rakovinou sa dá bojovať a je možné sa z nej dokonca aj vyliečiť. V prvom roku od oznámenia svojho návratu toho veľa nevyhral, lepšie povedané, ani toho veľa nenajazdil. Nádej mu dalo jeho 4. miesto na Vuelte v roku 1998. Po týchto náročných trojtýždňových pretekoch sa stala z Postalu jedna veľká sekta podriadená svojmu lídrovi Armstrongovi s jediným cieľom, a síce vyhrať Tour de France.

Ak chcete niečo vyhrať aspoň raz a vy to vyhráte sedemkrát, tak sa z toho stáva námet na film. Armstrong sa stal miláčikom ľudí nielen v Amerike, ale aj na celom svete. Azda iba okrem Francúzov. Veď kto by mal rád úspešného Američana, ktorý vo vašej krajine permanentne vyhráva vaše najprestížnejšie preteky.

A ešte je tu jedno dôležité príslovie – „V najlepšom treba prestať.“ Zrejme sa ho držal. V roku 2005, v momente, keď preťal cieľovú pásku na parížskom Champs-Élysées sa rozhodol ukončiť svoju bohatú športovú kariéru. Neskôr prehodnotil svoje rozhodnutie. V septembri 2008 vyhlásil reštart svojej kariéry, za účelom propagácie nadácie Livestrong a na druhý rok už aj pretekal. V Astane bojoval o pozíciu lídra tímu s podobným hriešnikom – Contadorom. Aj bojoval, aj prehral, aj mu domestika robil. Pomohol mu vyhrať TdF v roku 2009, pričom sám bol na pódiu, keď skončil tretí. Po tomto roku založil svoj vlastný tím RadioShack. Ako líder tímu išiel na TdF v roku 2010, ale nebolo z toho nič viac, ako len 23. miesto.

Armstrongovi do roku 2012 nik doping nedokázal, aj keď už existovalo mnoho špekulácií. No v tomto roku ho antidopingová agentúra USADA obvinila z užívania zakázaných látok. Väčšina ľudí doma ho úplne zavrhla. Stal sa pre nich „lúzerom“, či klamárom a jeho nadáciu Livestrong začali volať Liestrong. Tak to tam chodí. Podvádzaš – končíš. Armstorng sa síce ešte odvolal, ale nič mu to nebolo platné. Zamieta sa. Odobrali mu všetky víťazstvá,  diskvalifikovali zo všetkých pretekov od roku 1998.

Je tu ešte jedna zaujímavosť, ktorá je vo svete športu skôr výnimočnou. Po odobratí titulov z Tour de France ostali tieto ročníky bez víťaza. Aj jazdci, ktorí boli v tých rokoch druhí, totiž mali dopingovú minulosť. Zrejme to bolo najlepšie zo zlých riešení. Inými slovami: USADA v spolupráci s UCI neurobila takú istú chybu ako v roku 2010, keď odobrali titul Contadorovi a následne ho pridelili Andymu Schleckovi.

Armstrong sa previnil predovšetkým tým, že bol Američan. Dopovali aj iní víťazi. Napríklad Hinault, Anquetil a iní. A mnohí o tom vedeli. Smutnou pravdou je, že tí, ktorých porážal, sypali rovnako ako on…

Čo prináša Lipšic?

06.02.2021

Na čelo špeciálnej prokuratúry prichádza bývalý predseda vládnej strany. Od premiéra nemal ďaleko, poskytoval mu právne služby. Parlament menil zákon, aby mohol kandidovať. Ako neprokurátor porazil troch prokurátorov. Podľa vládneho poslanca ho zvolili navzdor opozícii… Že sú to Smerácke maniere? Vedľa! Je to očista prokuratúry na Slovensku. S novými [...]

Takto sa hrá hádzaná!

28.01.2021

Keď som bol ešte školák, rád som pozeral hádzanú. Nerozumel som sa jej, ale priťahovala ma. Žiadny urputný fanúšik som nebol. Sledoval som len Majstrovstvá sveta a Európy. Ak hrali naši, tak aj kvaldu.. Myslel som si, že je to šport pre bábovky. Nepýtajte sa ma, sám neviem prečo. O opaku ma presvedčil Kamil Bielicki. Na palubovke bol neprehliadnuteľný. Hrával s [...]

Martin, rasizmus je inšie

16.12.2020

Azda nemusím podrobne vysvetľovať, čo sa stalo v Paríži. Pár chalanov sa „nadudlalo“, lebo sa im znepáčilo označenie ich kouča. Hlavný rozhodca mu dal značku „ten čierny“. Niežeby čierny nebol, ale prečo sa neuraziť, keď je to v móde. Tak sa zápas na deň prerušil. Neďaleko sedel aj Martin Škrteľ. Ten zareagoval dnes na Šport.sk. Svojho kouča si zastal. Ako [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 119593x
Priemerná čítanosť článkov: 3737x

Autor blogu

Kategórie