Založ si blog

Toto sa deje vo Francúzsku

Už tretí týždeň tam brzdí dopravu banda maniakov. Nezastavia sa pred ničím, nedesia ich ani nadmorské výšky. Chýba len málo a dostanú sa k Parížu.

Včera cyklistov preverilo stúpanie na Méribel. A tiež sa nemaznalo. Je to jedno z najnáročnejších stúpaní z itinerárov Tour de France. Skupinu favoritov preriedilo nárazovými „stenami“. Sú to brutálne prudké pasáže, ktoré sa striedajú s tými pokojnejšími. Pre porovnanie som si pripravil prehľadnejšiu tabuľku s kopcami z Grand Tours pretekov, ktoré sú takpovediac o hubu.

Cieľový vrchol Dĺžka stúpania Priemerný sklon
Méribel (TdF) 17,1 km 8,4%
Col du Tourmalet (TdF/Vuelta) 18,4 km 7,7%
Mont Ventoux (TdF) 21,4 km 7,6%
L’Alpe-d’Huez (TdF) 12 km 8,1%
L’Angliru (Vuelta) 12,55 km 9,9%
Colle San Carlo (Giro) 10,5 km 9,8%
Passo del Mortirolo (Giro)  12,8 km 10,1%

 

Len málo vrcholov môže konkurovať gigantu menom Mount Ventoux. Možno Méribel. Je to naozajstný trhač pelotónu a sito lídrov. Vyhrajú len tí najlepší, čo sa včera potvrdilo. Roglič s Pogačarom nesklamali, ale hrdinom etapy bol niekto iný.

Kolumbijčan Miguel Ángel López z tímu Astana. Mimochodom veľmi konzistentný jazdec. Vždy, keď nastúpil na podujatie Grand Tours a dokončil ho, svietil v prvej desiatke. Teraz to má rozbehnuté na svoj životný výsledok. Má tretie miesto z Gira aj z Vuelty. To z Tour de France mu chýba. Obrovský krok k nemu spravil v tejto neľudskej etape. Odsunul z tretieho miesta krajana Rigoberta Urána a priebežne sa posunul na pódium.

Náročnosť etapy opísal na Instagrame aj Richie Porte. Podotkol, že kopec by vyšiel skôr pešo, než na bicykli. Máme samozrejme právo ho podozrievať, že túto fintu obkukal. V roku 2016 pri stúpaní na spomínaný Mont Ventoux spôsobil kolíziu. Bol tam aj s bývalým kolegom, vtedajším lídrom Chrisom Froomeom. Froomeov bicykel bol nepoužiteľný, ale ako správny bojovník si išiel za svojím. Povedal si, že život je krátky na obyčajné postávanie pod vrcholom a na Mont Ventoux sa vydal „po svejch“. Či je to spravodlivé, je stále otázkou. Pre mňa skôr nie. A vyzeralo to nejak takto.


Prekvapila ma najmä taktika tímu Jumbo-Visma. Sepp Kuss zaútočil práve vtedy, keď bol pri Primožovi Rogličovi ako jediný domestik. Nechal ho samotného s Lópezom a Pogačarom. Roglič si nepochybne veril a to celú situáciu zľahčuje. Otázka, či by si v Jumbo-Visma netrhali vlasy, keby Pogačar Rogliča urval a nadelil mu nejaké tie sekundičky. Je to prinajmenšom nevídané.


Pripomenulo mi to tento známy moment z roku 2012. Vtedy podobne Chris Froome zdrhol svojmu lídrovi zo Sky Wigginsovi. Tiež sa to skončilo happyendom. Wiggins mal veľký náskok a žlťák si udržal. Vždy je to však veľký risk. Ani tak nezáleží, ako na tom je prchajúci domestik. Toho nikto z lídrov stíhať nebude. Strážiť budú v prvom rade sami seba. Preto pre uskutočnenie tohto zriedkavého manévru si musí stopercentne veriť líder. Inak sa to môže skončiť fraškou.

Roglič si teda skrášlil náskok pred Pogačarom. Slovinsko delí jedna horská časovka od historického úspechu. Po rokoch bude úspešnejšie než Slovensko.

Čo prináša Lipšic?

06.02.2021

Na čelo špeciálnej prokuratúry prichádza bývalý predseda vládnej strany. Od premiéra nemal ďaleko, poskytoval mu právne služby. Parlament menil zákon, aby mohol kandidovať. Ako neprokurátor porazil troch prokurátorov. Podľa vládneho poslanca ho zvolili navzdor opozícii… Že sú to Smerácke maniere? Vedľa! Je to očista prokuratúry na Slovensku. S novými [...]

Takto sa hrá hádzaná!

28.01.2021

Keď som bol ešte školák, rád som pozeral hádzanú. Nerozumel som sa jej, ale priťahovala ma. Žiadny urputný fanúšik som nebol. Sledoval som len Majstrovstvá sveta a Európy. Ak hrali naši, tak aj kvaldu.. Myslel som si, že je to šport pre bábovky. Nepýtajte sa ma, sám neviem prečo. O opaku ma presvedčil Kamil Bielicki. Na palubovke bol neprehliadnuteľný. Hrával s [...]

Martin, rasizmus je inšie

16.12.2020

Azda nemusím podrobne vysvetľovať, čo sa stalo v Paríži. Pár chalanov sa „nadudlalo“, lebo sa im znepáčilo označenie ich kouča. Hlavný rozhodca mu dal značku „ten čierny“. Niežeby čierny nebol, ale prečo sa neuraziť, keď je to v móde. Tak sa zápas na deň prerušil. Neďaleko sedel aj Martin Škrteľ. Ten zareagoval dnes na Šport.sk. Svojho kouča si zastal. Ako [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 119594x
Priemerná čítanosť článkov: 3737x

Autor blogu

Kategórie